lördag 30 maj 2009

fotsprejen: uppföljning

Fotsprejen må ha fungerat för bara fötter i träskor i stan men idag har jag seglat med fötterna utan strumpor i tygskor i 25 gradig värme och silkeshöljet verkade försvinna ganska omgående. Å andra sidan gör det väl inte så värst mycket om man har svettiga fötter när man seglar. Eller?

torsdag 28 maj 2009

Total eclipse-bloggen testar:

Fotsprej!

Bama Silky Feet.

Vad som utlovas: Spreja på fötterna och få ett silkeshölje runt dem i 24 timmar. Ingen fotsvett eller fosvettslukt, ingen fuktig friktion mellan sko och fot.

För att testet ska bli så rättvist som möjligt har jag sprejat på min vänstra fot och låtit den högra vara helt obehandlad. Den enda skillnaden än så länge är att silkeshöljet låter foten glida smidigare mot köksgolvet.

Jag återkommer med uppdatering om ett dygn!


(Ni får klara er utan bild på mina fötter. Jag har just tagit bort rött naggellack från tårna och de ser rätt eh... brutala ut.)

Yeay!

Alexander Mørk-Eidem får SvD:s Thaliapris och Total eclipse-bloggen applåderar ett utmärkt val. Själv säger han om sitt regisserande bl.a:

"Jag är mer för att visa världen som den är. Män har makt – då ska man visa det. Men det blir intressantare om man också vågar problematisera minoriteterna och inte bara göra dem till offer för omständigheterna. Jag tänker mycket på det. Att göra kvinnorollerna mer komplexa och uppgradera skurkrollerna så att publiken också känner med dem."

Läs hela intervjun här.

The Cat's Meow


Åh, så fint. Vi måste se till att skaffa egen katt snart.

Ett mord inspireras

Hur tänkte hon här? Som Amanda påpekade, "Christies metoder är ju rätt dåliga... de fångar ju ALLTID mördaren i slutet." Vänta tills de ger ut Stig Sæterbakken i Iran, då får de kanske något att bita i.

Vår låga tolerans för tyranni

Att vara med i Cannesjuryn verkar nästan lika jobbigt som att ha kolonilott.

söndag 24 maj 2009

Whoever said orange was the new pink etc...



"Fråga inte vad ditt land kan göra för dig, utan vad dina bröst kan göra för ditt land."

Sjönöd

Sjönöd: att vara i akut behov av segling.

Idag premiärseglade jag och T min båt. Det var fantastiskt! Solen sken för det mesta, seglen fladdrade och vattnet kluckade. Jag ville inte åka hem igen utan stanna i båten i minst en vecka, tyvärr hade vi inte rustat oss för det och fick gå med på att vända hem igen. Men snart är det sommar på riktigt och vi kan långsegla!



Nu plugggar jag teorin för förarbevis och blir sur på det idiotiska systemet med sjömil och knop. Istället för att använda det väldigt lätträknade metriska systemet måste man räkna med sjömil (1852 m) och knop (1,852 km/h). Så himla dumt!

måndag 18 maj 2009

Awesome!

Dollhouse får en säsong till! Onda Fox verkar vara en aning mindre onda än när de skrotade Firefly och låter Dollhouse komma tillbaka. De har tydligen även bestämt sig för att sända det trettonde avsnittet av den fösta säsongen. Dock oklart när.

Teaterplaner

Vi planerar höstens teaterbesök (här gäller det att vara ute i god tid!) och bokar biljetter till Stockholms stadsteaters Puntila/Matti.

"Matti är smart. Hans chef Puntila är förmögen. Och oftast redlöst berusad.
När Puntila är full blir han förtrolig. Han blir mänsklig. Då utnämner han Matti till sin skyddsängel och lovar bort sin dotter till honom. Sen har Puntila sina nykterhetsanfall också. Då bestämmer han sig för att riva upp gårdagens alla löften. Men så fort han ser Matti blir han törstig igen.

Bertolt Brechts älskade folkspel Herr Puntila och hans dräng Matti baserad på en berättelse av Hella Wuolijoki. I regi av Alexander Mørk-Eidem."

Vi är såklart lite tveksamma till beskrivningen "älskade folkspel" men å andra sidan är det viktigt att bearbeta sina trauman.

Hej! Konsument

Favoritgata (i Stockholm): E4/E20
Favoritdrink:Bloody Mary
Äter lyxmiddag på (i Stockholm): Göteborg
Bästa mikromaten: Popcorn
Favoritförort (i Stockholm): Årsta!
Fikar gärna på (i Stockholm): Javasavi
Bästa lunchställe (i Stockholm): egentligen är ju Rival ganska trångt, dyrt och otrevligt. Men eftersom vi hamnar där jämt så.
Bästa brunchen (i Stockholm): Moderna Museet
Bästa kaffet (i Stockholm): Bravo i Sjöstan.
Här bjuder jag mamma på middag: I mitt kök.
Här bjuder jag pappa på middag: I min segelbåt.
Senaste Stockholmsupptäckt: Gröna linjen mot Hässleby.
Senast sedda teater-/dansföreställning: De tre musketörerna.
Senast sedda utställning: Den om Sydafrika på Botkyrka konsthall.
En bra gå bort-present: Kärlek och vin. Eller choklad med ingefära och citron.
Favoritlyxartikel: Champagne och/eller riktig dyr parmesanost.
Läser just nu: Drömmen Harry Bernstein.
Läser helst: Romaner som följer sina karaktärer i generationer.
Favoritråvara: Sparris.
Favoritfärg: Rosa.
Favoritmärke: Blåmärke.
Favoritskor: Mörkröda lackpumps från Agent Provocateur.
Klädkonto per månad: 500-2000
Dricksprocent: tio-ish
Modeförebild: Nicolette Grant i Big Love.
Motionerar: Yoga och dans på Friskis.
Mest överskattade affär (i Stockholm):
Det dyraste jag har köpt: Min lägenhet.
Favoritprodukt på Systemet: Cava.
Favoritprodukt på Apoteket: Hostmedicin
Bästa fyllekäket: Klyftpotatis och Tsatziki.
Lyssnar på: Musik jag får av C.
Bästa förfestmusiken: Ruslana.
Senast gnolade: If I Were a Boy.
Mitt sämsta köp någonsin: Ett par guldplatåskor en i stl 39, en i stl 37.
Dansar helst till: Beyoncé
Senaste impulsköp: En kjol från Monki.
Senaste fyndet: En lila linnekappa från Top Shop.
Senaste secondhandfyndet: En solhatt från Beyond Retro.
Fulaste klädfärg: Vit.
I dvd-spelaren/datorn: Allt av Joss Whedon.
Användbar pryl: Kompressor.
Mode jag aldrig vill se igen: Vita schlagerkläder.
Värsta huvudbonaden: Keps.
Bästa huvudbonaden: Slokhatt
Favoritaccessoar: Solglasögon.
Bil/Transportmedel: Opel Corsa.
Återvinner: Inte alls särskilt mycket.
Så får jag tiden att gå i kollektivtrafiken: Spelar tetrisliknande spel på mobilen.

fredag 15 maj 2009

Kulturtips inför helgen

Inför helgen rekommenderar vi Stefan Ingvarssons boktips från utförsäljningen på Antikvariat August.

I nya numret av Musikmagasinet Novell skriver man om Stesolid, Monique Wadsted och Rednex. På deras hemsida hittar man också Jenny Tunedals fina cover av ikonen Bonnie Tylers "Total Eclipse of the Heart".

Varför inte inleda helgen med att fylla i ett formulär? Förslagsvis M-Low:s och Vi Läsers personlighetstest, eller Jenny Dambergs försök att göra "Hej konsument!" mer demokratiskt.

I senaste flm bidrar jag med en text om Billy Wilder, och tänkte därför se om Double Indemnity för kanske tionde gången ikväll. Andra halvan av bloggkollektivet ägnar helgen åt schlager, och om ni också vill göra det kanske ni vill börja här: Hufvudstadsbladets nya kulturblogg skriver inte bara om Mare Kandre och kulturdebatter, utan om glömda schlagerpärlor också.

onsdag 13 maj 2009

I don't think you can handle this

På fredag fyller Total eclipse-bloggen ett år och den som följt den och känt igen varifrån vi fått vårt citat i headern vet att vi gillar Beyoncé. Det första inlägget någonsin var en ukuleleversion av Survivor och det här blir det åttonde inlägget taggat Beyoncé.

Och medan jag skriver detta är hon i Stockholm. I Stockholm! Ikväll uppträder hon i globen och Total eclipse-kollektivet kommer naturligtvis att vara där representin'! Ena halvan, iallafall. Så nu är den stora frågan vad man ska ha på sig. Vi vet ju att Beyoncé själv kommer att vara glamolicious så det duger inte att komma dit i en gammal svettig tisha. Samtidigt vill man ju vara lite praktisk. I min ungdom kunde jag vara hur opraktisk som helst och ändå köa i timtal inför en konsert. Not so much anymore. Det här är min outfitplan (plus sneakers, minus hund):



Och den som vill veta hur fantastiskt det var förra gången Beyoncé var i Stockholm kan läsa Teresas utmärkta recap.

tisdag 12 maj 2009

Lika som nja...

Idag shoppade jag och Amanda efter vår deltidsarbetsdag i Hässelby. Med tanke på det stundtals varma vädret kände jag mig väldigt nöjd med att kunna byta Pianisten-trenchcoaten mot en kavaj - men vilken stilikon var det min gympaskor+jeans+kavajstil påminde mig om? Ellen Degeneres? Chevy Chase i Ett päron till farsa i Europa? Till slut kom jag på det, självklart var det Serge i hans Sea, sex and sun-period. Tyvärr höll inte teorin för en närmare granskning - Amandas grymma mobilkamera skvallrade om en look som låg betydligt närmre Ulrika Knutsson.

Awesome like a thousand hotdogs



Tecken på att jag har blivit äldre och mer blasé: att jag inte längre köper biljetter till Eddie Izzardevenemang samma minut som de släpps. Kanske har jag sett honom dra samma trötta djurskämt en gång för mycket? Eller så känns december bara så avlägset att jag inte riktigt orkar planera för det. Samtidigt kommer ju humor aldrig att bli roligare än så här.

Vi i femman

Nämen kolla, vi kom ju i alla fall femma i Vi Läsers författarbloggtävling. Inte så illa ändå, med tanke på att vi bara är en halv författare. Stort tack till våra mammor och DJ Füzzball som gjort allt detta möjligt.

fredag 8 maj 2009

Vad man gör när man har skrivit färdigt

Eftersom jag har lämnat över mitt manus till min bästa läsare är jag lite vilsen just nu. Borde egentligen sätta igång med nästa text, och skulle lätt kunna göra det - har ett antal sidor i den här stilen att utgå ifrån redan - men vill läsa lite först. (Läslista för de kommande månaderna: Julius Caesar, Coriolanus, Ebbe: Mannen som blev en affär, Om natten i Chile, Kejsarbiografier, Dagbok från Spandau, Simone de Beauvoir om Marquis de Sade.)

Ett av många skäl att läsa Om natten i Chile

"Och Farewell: vad ska livet vara bra för, vad ska böckerna vara bra för, det är bara skuggor. Och jag: som de där skuggorna ni suttit och tittat på nu? Och Farewell: just precis. Och jag: det finns en intressant bok av Platon om det. Och Farewell: var inte en sån idiot. Och jag: vad säger skuggorna, Farewell, berätta? Och Farewell: de talar om böckernas mångfald. Och jag: många är de, böckerna, men tämligen usla, tämligen medelmåttiga."
Om natten i Chile, Roberto Bolaño (översättning Lena E Heyman)

torsdag 7 maj 2009

Google och världsherraväldet

En lite märklig sak med Google Earth är att jag kan få skarpare och mer inzoomade bilder över marinbasen där jag har min segelbåt, än vad jag får över min bostad i närförort. Jag kan utan problem peka ut vilken båt vid bryggan som är min, men absolut inte urskilja min balkong från grannens.

Vem behöver lägga pengar på spionsatelliter nuförtiden när man kan få skarpa bilder på pansarbåtar liggandes ihamn, via google?

tisdag 5 maj 2009

Q & A

I samband med årets första utomhusöl och en hel del mellanstadienostalgi sms:ade jag till 118 100 och ställde frågan "Vad var det bästa med 90-talet?". Svaret de kom med var inte Sega Mega drive, Leila K eller att piggelin bara kostade 4 kronor utan:

"118 100 anser att det bästa med 90-talet var att mycket färre människor hade internet och mobiltelefoner m.m. Det innebar att man inte var ständigt uppkopplad och man var inte alltid nåbar vilket gjorde att man fick komma undan all stress och annat ibland. Dessutom var folk ute mer, man träffades i verkligheten och hittade på saker istället för att enbart träffas på nätet. Det var det allra bästa med 90-talet."

Totalt lame! Nu har C gjort en uppföljning genom att sms:a frågan "Vad är det bästa med 00-talet?":

"Det absolut bästa med 00-talet är att allt är mycket lättare tack vare smidig teknik. Dessutom finns numera Svar På Allt genom 118 100 för att nämna några stora händelser. Ha det bra!"

Men hur ska de ha det egentligen?

måndag 4 maj 2009

total eclipse-tips

Den 14:e maj kommer det nya numret av Vi läser. Då avslöjas vilken blogg som vinner deras författarbloggtävling (håll tummarna!) och vi får läsa M-lows Sjölin-intervju.

lördag 2 maj 2009

Sånger med central roll i mer än en bra film: Topp 2

1. Crying/Llorando, Roy Orbison/Rebekah Del Rio


(Gummo, Mulholland Drive)

2. Superstar, The Carpenters/Sonic Youth


(Tommy Boy, Juno)

3. I'm through with love, Marilyn Monroe/Woody Allen


(Some like it hot, Everyone Says I Love You)

fredag 1 maj 2009

Bottlescape
















"... när Duras talar och skriver om alkoholen är det alltid storslaget och himlastormande, nästan utopiskt, hon vet allting om den, och du, hennes läsare och beundrare vill genast börja dricka", skriver Sara Stridsberg i det briljanta förordet till Marguerite Duras Emily L.

I Halv elva en sommarkväll är det onekligen så. Man avundas inte huvudkaraktären Maria den trassliga situation hon hamnat i, där hon reser omkring i en klaustrofobisk Rover med sin man, sitt barn och Claire, väninnan som är på väg att bli mannens nya kvinna. Men man avundas hennes vackra flykt in i drickandet, undrar till att börja med nästan om det inte är hon som är lyckligast av dem alla där de gömmer sig från regnet i en liten spansk stad.

"Maria dricker manzanillas.
-Det är gott, säger hon. Jag tror att jag ska dricka alltid.
Hon dricker. Claire sträcker ut sig på soffan och skrattar.
- Gör som du vill, Maria, säger hon.
Runt omkring sig kastar hon den snabba svepande blick som betyder lycka."

Så enkelt är det förstås inte i slutändan, men ikväll tar jag i alla fall fram manzanillan.