onsdag 28 september 2011

Kåldolmar – rapport från husmorsfronten

Farmor gör husmanskost. Den är god, den är fet och hon är alltid redo att lägga till något nytt. Hon är också en av dem som bäst hanterar att J är vegetarian samt allergisk mot ungefär allting som är rött, plus en del annat.

Hon gör om gamla rätter till nya, J-vänliga. En gång var det kåldolmar. Med quorn. För ett tag sedan fick vi rycket och gjorde det själva, hemma.

Insikten är: det ska till en hemmafru* för att ha tid! Massa jobb för inte jättemycket mat. Två timmar av intensivt arbete senare hade vi det här:

Observera lingonsylten. Samt svampsås i snipa!

Det var gott, och kändes himla proffsigt och lagat-från-grunden-tufft. Men kom igen. Orka.

*Farmor har haft fler jobb än jag kan komma ihåg (konditor, florist, tygaffär…).

tisdag 27 september 2011

1:a 2:a 3:e, såld!

Kära Isabella Löwengrip,
Denna feminist av tredje vågen undrar hur det står till med historiakunskapen. Eller är det matematiken som ställer till problem? Kanske borde du både googla "feminism" och öva på att räkna entalen i rätt ordning. För jag gissar att det du försöker säga på omslaget till din nya tidning EGOBOOST, inte är att du kommer ut som feminist à la grupp 8?

fredag 23 september 2011

Mässblogg

Bokmässan i Göteborg kan vara en så otroligt olik upplevelse från gång till gång. Jag har varit boknördig tonåring, i extas över kändisar, böcker och roliga seminarier. Ångestladdad arbetssökande som försökte prångla på ointresserade förläggare mitt visitkort samtidigt som de försökte prångla på mig böcker (fruktansvärd upplevelse). Nu är jag sedan andra året en av de som jobbar. Plötsligt är det inget av det ovan nämnda utan istället ett jäkla rännande och bärande. Mellan seminarier man inte själv valt att gå på och signeringar där man försöker organisera köer och bolla rätt växel.

Det här sista är ganska kul, men man märker liksom inget av mässan. Jag minglar inte, jag har inte hunnit träffa en käft (Elise, det ryktas att du är här?) och jag har under min första dag inte köpt en enda bok. I dag har jag tänkt råda bot på detta och smita dit innan jobbet börjar och vandra runt lite. För att sedan släpa inköpta böcker hela dagen...

Jag är evigt tacksam att den mellersta fasen av mässan åtminstone tillfälligt är över. Det är roligare att ha något att göra. Det enda som är sig verkligt likt är att man har ont i fötterna.

Fredagsunderhållning

torsdag 22 september 2011

Mardrömmar


Det här smset skickade Teresa till mig klockan halv två inatt:

"Hallå han kan ju inte bara LÄMNA TILLBAKA Amy och rory sådär?! Hej och tack för fisken, liksom. Jag som äntligen börjar älska amyochrory!"

BINGO!


Nu drar det ihop sig. Årets viktigaste sportevenemang går av stapeln i helgen: Total eclipse-kollektivets historikerbingo! Reglerna är som följer: Flest hittade historiker vinner, historiker i scarf ger extrapoäng, även idéhistoriker räknas och Jan Guillou är inte en historiker även om han själv tycker det.

Lycka till!

onsdag 21 september 2011

Bokresan - ett soundtrack

Imorgon åker Lisa och Elise till bokmässan, jag åker ner först på fredag men har redan förberett en spellista till bilresan och laddat min telefon med ljudböcker från BBC, Persuasion, Out of Africa och Jane Eyre. Peppen!

Family tree


Facebook har börjat med att man ska lägga sina vänner i olika listor. Jag som gillar ordning och redan har redan mina kontakter i olika listor med olika tillgång till min information. Anyhoo, så här såg det ut när jag skulle bekräfta att jag är familjemedlem till Anna. Varför är det viktigt att definiera att kusinen eller barnbarnet är kvinnligt? Jag förstår att det är av betydelse om man har franska som språkinställning, men i språk där vi inte har destinktionen?

Det är också en mycket snäv familj, vilket jag tror är orsaken till varför min sambos mamma har lagt mig under "syskonbarn". Jag hoppas att det är därför och inte för att det är något de glömt att berätta!

tisdag 20 september 2011

Kom hem! Vi börjar om igen!




Här sitter jag som en annan Betty Draper och väntar på att min man ska komma hem från sitt kontor. Om han inte skyndar sig kommer jag att tjuvtitta på de nya How I Met Your Mother-asnitten, och spoila! Mwahaha!

Jag kommer även att moffa i mig allt naturgodis och bli lite lätt illamående om jag inte får middag snar.

Precis som Betty Draper!

Total Eclipse of the namnsdag!

Eller åtminstone 2/3 clipse of the namnsdag! Idag har mina köra bloggkollegor Lisa och Elise namnsdag!

Wikipedia:
Lisa eller Liza är ett kvinnonamn, en svensk kortform av det ursprungligen hebreiska namnet Elisabet (Elizabeth) som betyder 'Gud är fullkomlighet'.

Elise är ett kvinnonamn med fransk ursprung, en kortform av Elisabet som är ett hebreiskt namn med betydelsen "'Gud är fullkomlig".

lördag 17 september 2011

Vad heter du, lille vän?

Vid frukosten diskuterade vi namnet Adolf, får man heta det? Är det vanligt?

Sagt och gjort, jag gick till bästa scb och frågade:

Namnstatistik

Hur många finns det som heter som du i Sverige? Välj antingen ett efternamn eller ett förnamn. Förnamn i form av dubbelnamn, med eller utan bindestreck, räknas som ett namn.

I sökningen ingår personer som var folkbokförda i Sverige den 31 december 2010 exklusive de personer som då hade skyddad identitet.

:

Efternamn

  • Det finns ingen person som har efternamnet Adolf.

Förnamn

  • Det finns 1 kvinna som har förnamnet Adolf. Av dessa har 0 namnet Adolf som tilltalsnamn.
  • Det finns 3414 män som har förnamnet Adolf. Av dessa har 280 namnet Adolf som tilltalsnamn.
Det var ju ändå ganska mycket. Det är fånigt vad man tror att namn är tabu. Det visar sig ju faktiskt att man kan döpa sina barn till VAD SOM HELST:

Namnstatistik

Hur många finns det som heter som du i Sverige? Välj antingen ett efternamn eller ett förnamn. Förnamn i form av dubbelnamn, med eller utan bindestreck, räknas som ett namn.

I sökningen ingår personer som var folkbokförda i Sverige den 31 december 2010 exklusive de personer som då hade skyddad identitet.

:

Efternamn

  • Det finns ingen person som har efternamnet Hitler.

Förnamn

  • Det finns ingen kvinna som har namnet Hitler som förnamn.
  • Det finns 1 man som har förnamnet Hitler. Av dessa har 1 namnet Hitler som tilltalsnamn.
Stämningen var lite spänd första gången man presenterades för svärföräldrarna.

fredag 16 september 2011

Typiskt!

Jag köpte Just My Type, av Simon Garfield i Victoria & Albert Museums shop när vi var i London i somras. Det är en bok om typsnitt, typsnittens historia och funktion, om särskilda typsnitt och dess formgivare. Den är väldigt informativ och rolig.

Det första kapitlet handlar om Comic Sans (min egna pet peeve är att byta ut alla skyltar jag hittar i Comic Sans mot vilket annat typsnitt som helst). "Comic Sans is type that has gone wrong". Ett kapitel handlar om Gill Sans och efter att ha läst om hur dess formgivare, Eric Gill, gillade barn och hundar på helt fel sätt (Eeew!!) vet jag inte hur jag ska förhålla mig till Gill Sans längre, ety jag har ibland svårt att skilja på verk och person.

Garfield bekräftar också vad jag tidigare hört om typsnittet Fraktur. Det var nazi-tysklands officiella typsnitt, germanskt och starkt, allt skulle tryckas i det. Men när Tyskland börjat ockupera andra länder ändrade man sig plötsligt och menade att det var alldeles för judiskt för att användas. Den verkliga anledningen var dock att man i de ockuperade länderna inte kunde läsa text satt i Fruktur och dessutom hade utländska tryckerier inte typerna som behövdes. Propaganda-fail.

Fredagsunderhållning

onsdag 14 september 2011

Döda blondiner

Så här veckan innan tv-säsongerna jag längtar efter börjar igen har jag börjat titta på Pretty Little Liers, en serie med (30-åriga!) high school-tjejer vars blonda bästis mördades ett år tidigare. Något som har gjorts tidigare och bättre. När det dyker upp en hemmavideo med blondinen som filmats av hennes hemliga älskare känns det inte så mycket som en homage till Twin Peaks och Veronica Mars, som en mycket sämre kopia.

Ni förstår hur dåligt tv-utbudet har varit när jag erkänner att jag har sett 17 avsnitt av första säsongen. Det tar sig lite, efter ett tag dyker det äntligen upp en bad boy värd namnet, det mycket irriterande lesbiska kärleksintresset skeppas iväg till juvi-camp och en mamma ryter äntligen ifrån till den jobbiga polisen som förhör kidsen utan någon vuxen närvarande.

Men igår kom första avsnittet av Sarah Michelle Gellers (Buffy) nya serie, Ringer, en thriller-historia om en nyligen tillnyktrad tjej som är ett skyddat vittne inför en mordrättegång. När hennes tvillingsyrra tar livet av sig och försvinner i havet låtsas hon vara henne utan att berätta för någon. Det funkar förvånansvärt bra, inte mycket tråkig exposition och huvudrollen är inte korkad utan har lite smarts och skills. Lovande start!

tisdag 6 september 2011

Dagens historielösa ungdom


Det är roligt med uttryck. Det finns massor. En del är obegripliga. Det är oftast för att de är gamla. Ta till exempel ”lika goda kålsupare”. Vet du vad en kålsupare är? Nä, inte jag heller. (Dagens trivia: det visar sig att det är en person som äter kålsoppa.)

Bäst av allt är uttrycken som, trots att ingen begriper dem, används av alla. Det leder till fantastiska resultat, som ”att bro på” (oh yes. Amanda, som är nere med betongen, säger att det betyder apropå. Sök på det och förstummas). Gåshud är ett sådant. När såg någon en plockad gås? Eller en gås, över huvud taget?

Pluck any nice geese lately?

Snustorr. Är det ett stort problem med blött snus? Hur torrt är snus? Är lös torrare än portion? Om det är helt torrt, hur kan man då knöla ihop det till en äcklig klump som håller ihop så bra att den kan sitta kvar på högstadieväggar i hela landet?

Mest intressant är egentligen de uttryck som kommer att bli obsoleta, som över en halv generation går från självklara till obegripliga. En personlig favorit: spola tillbaka bandet.

– Vänta lite, nu får vi backa bandet här ett tag.

Vilket band? Hårbandet? Menar du ett kassettband, vad är det? Jaha, ett sånt där gammalt, som fanns före cd? (Jo, jag inser att cd är nästa på listan.) Eller ett videoband? Vad är en video?

När jag var liten sa föräldrar till sina barn:

– Sitt inte så nära TV:n! Då kan dina ögon bli fyrkantiga!

Jag tror inte att föräldrar säger det lika mycket längre. Det känns svårt att tro att dagens sexåringar spenderar mer tid med näsan tryckt mot en skärm än vad deras föräldrar gör.

söndag 4 september 2011

30 minnesvärda saker

Det är inte bara jag som har fyllt trettio i dagarna, utan även Beyoncé. Hon har gjort en lista över trettio fantastiska saker hon gjort i sitt liv, och jag tänker inte vara sämre:

1. Läst väldigt många böcker.

2. Sjungit "Life on mars" tillsammans med två Borås Debutantpris-vinnare mfl backstage på Borås stadsteater.

3. Agerat expert på erotisk litteratur i P3 Kultur.

4. Blivit vigd av Hadar Cars.

5. Skaffat två katter.

6. Sjungit "Blåsippor" i lokalradio, sänd från Rinkeby Folkets hus någon gång på 80-talet.

7. Delat scen med Majgull Axelsson, Göran Greider mfl under Bokens dag i Göteborg.

8. Delat scen med Athena Farrokhzad på Högkvarteret.

9. Fått exakt lika många poäng som M-Low på Placebos låt "Every me and every you" i en singstarduell.

10. Konstruerat ett quiz om Marcel Proust.

11. Föreläst om prosans historia från början till slutet på Biskops-Arnö.

12. Gått på "LatinFusion"-gympass.

13. Fått två romaner utgivna.

14. Figurerat i två romaner - i den ena som man, och i den andra som bokstaven E.

15. Gjort briljant fejk-tv, -radio och resekatalog med Kattis Reljic.

16. Varit med och gjort en nättidskrift, O-tidskrift.

17. Ingått i ett bloggkollektiv, Total Eclipse-kollektivet.

18. Ingått i ett DJ-team, Miniagentit.

19. Grundat Hjerpe&Karlsson HB.

20. Grundat Total Eclipse HB.

21. Grundat Fankhauser Text.

22. Bott i Marais och jobbat med ett romanprojekt.

23. Haft svitfest i Göteborg.

24. Thrilla in Manilla.

25. Fått en aldrig avslutad d-uppsats omnämnd i en handledares bok.

26. Varit värd för ett släktjulfirande.

27. Fått stipendium på Rinkeby Pizzeria för goda studieresultat under högstadiet.

28. Kommit trea i en kåseritävling som hölls av Namn & nytt.

29. Roadtrippat i Rules by Mary.

30. Aldrig lajvat.

And at once I knew I was not magnificent

fredag 2 september 2011

Jag hör!

Efter ännu ett läkarbesök är skiten borta och jag hör igen! Jag firar med krigsdans!


torsdag 1 september 2011