tisdag 19 augusti 2014

Om att "gå över tiden"

En normal graviditet varar mellan 38 och 42 veckor. Med andra ord är spannet på när helt vanliga barn föds fyra veckor. Ingen inom sjukvården säger att lille Plutten som föddes tio dagar före (eller efter) det beräknade förlossningsdatumet (som bygger på mått från ultraljudet som görs omkring vecka 20) är född för tidigt (eller för sent). Plutten är bara född.

Däremot kallas det i folkmun att "gå över tiden" så snart man passerat det här beräknade förlossningsdatumet. Man förvarnas om att det känns som en evighet, att det är jättefrustrerande och att de blivande föräldrarna blir lite allmänt coocoo. Och att den gravida kvinnan plötsligt skiter i förlossningssmärta bara ungen kommer uuuut nuuuu!!

Helt vansinnigt, förstås. Det handlar ju bara om några få dagar av en jättelång period. Om man inte fött sitt barn inom fjorton dagar efter det beräknade förlossningsdatumet så sätter barnmorskan igång det hela med hormoner (och lite annat smått och gott). Ungefär två procent behöver sättas igång. Kort sagt: nästan alla föder inom den "normala" tiden. Och förlossningar ska, har jag hört ryktesvägen, göra skitont samt vara mer eller mindre läskiga. Sedan får man tydligen en unge, som kompensation, men själva processen verkar inget vidare.

Det beräknade förlossningsdatumet var för nio dagar sedan. Kan den inte bara komma uuuut nuuuuu?? Tänk om den inte kommer ut alls? Jag tror att den har börjat regredera.

5 kommentarer:

S. sa...

Min bästa gravidbok (Expecting Better) hade faktiskt ett kapitel som hette "I'm gonna be pregnant forever... right?" och som inleddes med en försäkran om att ingen i historien, hittills, hade varit gravid för evigt.

Och eftersom jag blev coocoo redan två veckor innan plutten beräknades komma så hängde min hjärna självklart upp sig på formuleringen "hittills".

Amanda sa...

I beg to differ!

"92-åring gravid – i 60 år"
http://www.aftonbladet.se/halsa/article11628501.ab

Vet ej om detta är en sån där länk som man ej ska skicka till gravida, så Lisa kanske vill avvakta med att läsa?

S. sa...

Eeewww! Nej Lisa ska nog inte läsa den.

Hur hittar du sånt här Amanda? Det var ju En Dingding Värld-kvalitet på denna!

Amanda sa...

Hahaha, kan den ha dykt upp på twitter, kanske? Jag vet att jag såg den länkad någonstans och den var ju inte svårgooglad nu när jag behövde den.

Lisa sa...

Hahaha! Jag tror jag satsar på boken, snarare än Aftonbladet. Och vår barnmorska som först skrattade åt mitt skämt och sedan såg mig fast i ögonen och förklarade att ut kommer den alltid till slut. Kejsarsnitt kändes ändå som ett mycket slutgiltigt och trovärdigt alternativ.