onsdag 15 juli 2009

Sommar, sommar, sommar





















Det verkar inte bli så mycket tid över för att uppdatera bloggen så här på sommaren. Här är i alla fall lite av vad jag sysslat med på senaste tiden istället för att blogga.

7 kommentarer:

anita hultberg sa...

Vill bara säga att du är saknad på klassikerbloggen. (Hoppas för övrigt att du inte låter dig nedslås av alla debila fähundar som kommenterar där). Är det någon blogg man orkar och som är värd att följa så är det den. Återvänd snart!

Elise sa...

Tack! Jag återkommer till Klassikerbloggen, också.

Jag nedslås inte av kommentarerna, däremot tycker jag att det är synd när de kommentatorer som verkligen har något intressant att säga om böckerna försvinner bland de som knappt orkar läsa inläggen.

anita hultberg sa...

Detta är en fråga till Elise (och som författare, redaktör och fd. förläggare antar jag att ingen är bättre lämpad att besvara denna fråga än du).
Låt säga att man fått sitt bokmanus antaget till ett större förlag men trots detta väljer att ge ut boken på ett eget nystartat förlag (som i praktiken visserligen inte existerar ännu). Man skickar sitt material till ett lokalt tryckeri.
Min fråga är vad som händer sen: vad krävs för att boken ska recenseras av de stora kulturredaktionerna? Hur får man med den bland urvalsgruppen för olika priskommitéer? Kort sagt: hur upptas den i systemet? Genom att trycka boken i ett visst antal X? Genom att sälja in den till ett visst antal återförsäljare? Genom att marknadsföra den på ett visst sätt? Eller tror du man tjänar på att trycka boken på något print-on-damand-företag som ordnar distribution etc. åt en, trots att man måste betala extra?

Tack på förhand.

anita hultberg sa...

Min kommentar är allvarligt menad Så om du inte vet eller inte bryr dig så kan du väl åtminstone säga att du inte vet eller inte bryr dig?

Orsaken till psydonymet är att jag glömt bort lösenordet till andra sätt att kommentera och måste nu kommentera via någon annans bloggkonto.

Tacksam för svar.

Elise sa...

Jag har funderat på frågan och planerat svara, men lutar lite mot "jag vet inte"-alternativet. Att ge ut bok på eget förlag, alltså ett förlag som startats specifikt för att ge ut de egna böckerna, är inget jag har erfarenhet av.

Generellt kan jag ändå säga att jag personligen tror att de flesta böcker och författare mår bra av att ha ett förlag som hjälper en att bearbeta texten, formge, distribuera, producera, marknadsföra, hantera utbetalningar och bokföring och så vidare. Bara om man har viss erfarenhet av branschen, eller tid att läsa in sig på den, tror jag att det är någon idé att ge ut sig själv. Om man inte framförallt är intresserad av att sälja lokalt eller på hobbybasis, i vilket fall tidningsredaktioner eller priskommitteer kanske inte är högsta prioritet.

Samtidigt behöver man ju inte ha en av jättarna i ryggen för att få hjälp med de saker jag listat. Flera av print-on-demand företagen tillhandahåller som du nämner sådana extratjänster, liksom självklart även de mindre och medelstora förlagen.

Huvudsaken är väl i så fall att man hittar ett förlag eller en print-on-demandlösning man känner förtroende för.

Förstår inte riktigt vad du menar med pseudonymen. Måste väl vara enklare att starta en egen blogg än att använda någon annans konto för att kommentera?

anita hultberg sa...

Förlaget skulle i så fall inte bara ge ut mina böcker utan framförallt inrikta sig på utgivning av existentiell litteratur, såväl fack som skönlitteratur. Tanken är att trycka min bok i max hundra ex. och sedan ev. trycka om ifall marknaden tillåter vid senare tillfälle. Jag är inte nödvändigtvis ute efter att nå en bred publik utan bara att väcka kritikers och priskommittéers uppmärksamhet för att få möjlighet att kunna ägna mer tid åt mitt skrivande. Men jag är rädd för att den kommer att försvinna i mängden av böcker som har större förlag i ryggen och att den därför inte får en ärlig chans att göra sig gällande bland sina konkurrenter.

Inte om man redan är inne på någon annans konto och själv inte är intresserad av att starta någon egen blogg.

David Fredriksen sa...

Du har rätt, jag skrev bara så för att jag tänkte att din masstanke om att jag utgav mig för att vara någon annan, samt bloggprofilens något ironiska karaktär, skapade en tveksamhet till att svara.

Tack för ditt utförliga svar. Om du bara kunde tänka dig att svara lite kort just på frågan om huruvida en sådan bok överhuvudtaget har någon chans att kvalificera sig för ovan nämnda omständigheter, så lovar jag att inte plåga dig mer med mina frågor.

Läste för övrigt klart Lonley Planet i veckan, och jag tyckte mycket om den, minst lika bra som Fly. Ser redan fram emot nästa.