tisdag 20 maj 2014

Ja, det är jag som bestämmer*


Gamla klassiker som faktiskt är läsvärda: 

Mycket av Hjalmar Bergman
Fröknarna von Pahlen
Allt av Jane Austen
Hundra år av ensamhet
Madame Bovary
Thérèse Raquin
Oliver Twist och Nicholas Nickelby
Papa Goriot
Anna Karenina
Middlemarch
Allt av Shakespeare
Pennskaftet
Allt av Victoria Benedictsson
Mot fyren
Mrs Dalloway
+ En massa till


Klassiker man gott kan strunta i: 

Allt av Strindberg, utom Fadren och Fröken Julie
Brott och straff
Candide
Fursten
Den gudomliga komedin
Räddaren i nöden
På drift (VARNING!)
+ En massa till

Vilka tycker ni?

* Se det så här: Det finns en bok som heter "Hur du ska läsa, och varför". Jag skrev i alla fall inte den.

7 kommentarer:

Fiat sa...

När jag var typ tjugo blev jag varnad för män som håller På drift som sitt favoritverk. Efter det har jag gjort en egen, högst ovetenskaplig, undersökning som har visat att precis alla män jag har träffat som älskar denna bok är så kallade sköna snubbar. Som bara vill vara sköna och inte ta så mycket ansvar, fast de kan ju gärna säga att de är feminister om det innebär att de får ryggdunkas med andra sköna snubbar.

Till denna dag är det, det bästa tips jag har fått.

Elise sa...

Håller väldigt mycket med om På drift. Och Middlemarch är den mest läsvärda klassikern av alla.

När jag hade en klassikerblogg på SvD:s hemsida så var det inlägget där jag påstod att det fanns klassiker som inte var läsvärda som fick nättrollen att gå i taket. Tydligen en mycket provocerande åsikt.

Amanda sa...

Ja, gud! På drift är ju de sköna snubbarnas epos! Läste den på litteraturkunskapen på gymnasiet och hatade alla snubbar i den. Säga vad man vill men sköna snubbar-hat väcktes tidigt.

Lisa sa...

Aj aj, du vet ju att det här är en av våra största olikheter. Jag går ju igång på Machomansböcker, och Candide ÄLSKAR jag. Brott och straff däremot, där är jag helt med dig. Jämra gnällig typ.
Och eftersom jag också är en gnällig typ... Menar du verkligen ALLT av Shakespeare? Där vore jag redo att sätta femtio spänn på att jag kan motbevisa dig ikväll :)

Amanda sa...

Läsvärt: Forsytesagan! Och även Moment 22.

Lisa, vad gäller Shakespeare så är ju inte allt bra-bra, men så jävla mycket annat refererar ju till hans verk att det är värt att läsa bara för att fatta vad som avses när tex Peter Florrick muttrar om att Lady Macbeth borde varit mother Macbeth.

Lisa sa...

Fiat: Ett fantastiskt råd! Men framför allt om de vidhåller detta när de blir äldre. Jag känner en utmärkt man som älskade På drift när han var 18, men jag insåg att vissa ungdomssynder måste förlåtas när personen gör bot och bättrar sig. Mvh/ "När jag var 16 älskade jag Sweet Valley High"
Elise: Vad konstigt! Jag tycker att det finns två parallella grejer, dels "Klassiker är mossiga, gamla/heteronormativa överklassböcker" och dels "Alla klassiker är heliga." Många, typ Candide, förstår jag varför de är klassiker och rollen de spelat i sin samtid, eller hur de belyser kulturhistorien, men det betyder ju inte att de är roliga böcker att läsa.
Lisa: Jag menar allt jag har läst av Shakespeare. Nästan. För det är som sagt jag som bestämmer.

Lisa sa...

Amanda: Forsytesagan!! Älsk!!