tisdag 27 maj 2008

Where's the love
















Eftersom precis allting finns på facebook finns där naturligtvis diskussionsgrupper som ägnar sig åt att reda ut vem som är den bästa manliga-huvudrolls-crushen, Heathcliff eller mr Rochester. För att göra det hela lite roligare tycker jag att man måste blanda in Mr Darcy också, kanske arketypen för en kostym-drama-crush.

Det finns vissa uppenbara gemensamma nämnare mellan Heathcliff, mr Rochester och Mr Darcy. Att de är litterära bad boys, till exempel. Men de är lite olika bra på det. Mr Darcy och mr Rochester klarar att vara sura och plågade, dark and broody, utan att kliva över gränsen till psychotic jack-ass territory där jag hävdar att Heatchliff tillbringar största delen av sin tid.

Heathcliff saknar de andras charm och är galen ända till slutet, då han mest blir lite pömsig. Vad är det för romantisk hjälte egentligen? Vem kan tycka att det är någonting att ha? Mr Darcys otrevlighet och surhet kan jag relatera till på ett helt annat sätt. Är det inte ganska sunt att inte vilja fjanta runt på dansgolvet med pöbeln eller att låta sin bästa vän gifta sig med en gold digger?

Och när det kommer till Jane Eyre och Mr Rochester är det viktigaste budskapet att aldrig gifta sig med en bad boy innan man själv har pengar nog att inte bli beroende av honom, och han har blivit blind och beroende. Och det kommer naturligtvis att ske, bara man väntar tålmodigt.

1 kommentar:

Elise sa...

http://www.anorak.co.uk/twitterings/185613.html