tisdag 30 november 2010

Matblogg: Kåldolmens dag

När jag åkte till jobbet imorse hade Radio Stockholm ett inslag om kåldolmens dag som infaller idag. Tanken, som jag förstod det, är att ungdomar på glid istället för att vara nazister i Kungsträdgården ska äta kåldolmar och lyssna på Herman Lindqvist prata om Sverige och internationella influenser 101.

Själv kände jag mig inte särskilt lockad av att lyssna på folkmusiker och Herman Lindqvist (trots obestridbara historikerbingopoäng). Däremot oerhört sugen på kåldolmar, en maträtt jag som vegetarian inte ätit på år och dar och aldrig själv tillagat. Så jag efterlyste hjälp på facebook och tillsammans med Pär och Robert lagade jag vegetariska kåldolmar till middag.


Slutresultatet kanske påminner lite om Den bruna maten, men låt inte färgskalan luras - det var mycket gott!

3 kommentarer:

mikaela sa...

O, kan man få receptet?
MVH en annan kåldolmsugen vegetarian

Amanda sa...

Jag improviserade receptet ganska mycket så jag har inga exakta mått. Men ungefär såhär:

Quornfärs, stekt lök och kantareller kryddad med soja, vitpeppar, timjan, röksalt och ett eller två ägg för att hålla ihop smeten lite bätte.

Förvällda vitkålsblad. Jag hivade i ett helt kålhuvud i kokande vatten efter att ha skurit bort så mycket av roten som möjligt. Sen plockade jag av bladen varefter de lossnade. Det tog ganska mycket längre tid än vad jag trott, att förvälla kål är inte som att förvälla sparris.

Vik ihop små paket, lägg i ugnsfast form, vi blandade lite smör och sirap och penslade dem med och sen fick de vara i ugnen i ca 30 minuter.

mikaela sa...

Tack tack!