torsdag 30 juni 2011

Jobba, åka trick hem, sätta sig och glo. Det är inget liv - det är slaveri.



Ok, Svenskt näringsliv, ni var redan på min lista. Men ni klättrar starkt. Kommer ni att slå Comic sans innan veckan är slut? Mycket tyder på det. Douche nozzles!

Svenskt näringsliv, denna organisation av förkrympta själar, har lagt det idiotiska förslaget att humaniorastudenter inte ska få helt studiestöd, eftersom de ändå inte kommer att få jobb efter sina utbildningar.

Det ska inte finnas plats för någonting som inte omedelbart ger en ekonomisk vinst i samhället. Ingen kultur; ingen litteratur, ingen teater, ingen inhemsk filmproduktion, inga språkvetare, inga översättare, inga konstvetare, inga konstnärer, inga journalister (åh, ni skulle älska det, eller hur?!), inga arkivarier (som visserligen har jobberbjudanden upp till öronen, men likaväl läser humaniora), inga museer.

Men vad tänker ni er att människan ska göra med sitt liv. Var finns livskvalitet och värdet? Är det bara att shoppa en Gina Tricot-top, eller en Mulberry Alexa? Att beställa in en mäklarbricka eller vaska Dom Perignon i Båstad? Är arbete och konsumtion det enda vi behöver, är det det enda vi vill ha? Här någonstans känner jag att vi måste fråga oss vad det innebär att vara människa och leva ett mänskligt liv och om vi inte vill ha svaret från en biolog behöver vi (håll i pärlhalsbandet Ebba Lindsö 2.0) filosofer!

Vi har andra behov än de krasst ekonomiska. Jag hoppas att de är få som på sin dödsbädd tänker tillbaka på sina taxeringsbara inkomster och ba: "Jag har minsann varit en nyttig kugge".

Ett sätt att lösa problemet med att det är svårt att få jobb efter humaniorastudier skulle ju annars kunna vara att satsa på kulturen, förihelvete!!!

7 kommentarer:

amanda sa...

Fyfan vad fint! Älskar dina formuleringar och håller med till tusen.

Utan stöd till kultur och humaniora står vi liksom där tillslut, ensamma med endast Beckfilmer, självhjälpsböcker, Absolute Music och annan "självbärande kultur som ger vinst".

Amanda sa...

Why, thank you!

Helen Rosenberg sa...

En biolog? haha! De får väl ännu mindre jobb än en humanist (som för övrigt får jobb till ganska stor utsträckning - problemet är väl hur man definierar "för utbildningen relevant arbete". Jag fick jobb direkt efter utbildningen, men inte fan fick jag jobb som "litteraturvetare". Svenskt näringsliv kanske missat det, men det är faktiskt inget yrke.

Amanda sa...

Ja, jag tror att det är precis vad som är Svenskt näringslivs FAIL, att de inte förstår så mycket om Sveriges arbetsmarknad.

Perry sa...

Det är väldigt lätt att sitta och klappa varandra på axeln och självbelåtet förhäva sig i hur mycket viktigare kultur är än "stela och tråkiga" saker som forskning och utveckling.

Det är väldigt intressant att se hur människor blint antar att den levnadsstandard, eller "livskvalité" om du så vill, är något som ska tillhandahållas som en gåva från skyn.

Det faktum att du överhuvudtaget har tak över huvudet, värme i huset, kan lagra din mat och att du överhuvudtaget kan skriva den här bloggen är ett resultat av generationer ingenjörers slit. Vårt samhälle existerar p.g.a. ingenjörer.

Jag tycker för övrigt att det är väldigt lustigt hur du och så många andra verkar ha en väldigt klar bild av hur viktigt kultur är för mänskligheten, men förklarar aldrig vad kultur faktiskt är för något.

Kultur skapas av samhället oavsett om man vill eller inte; det är inte möjligt att plocka bort kultur ur människans natur. Det ironiska här är att det är de som värnar mest om kulturen som vad jag menar är de som sätter sig mest emot den. Ni implicerar att viss sorts kultur är bättre än en annan; att en tavla är mer kulturellt korrekt än ett programmeringsspråk.

I det extrema fallet där varenda professionell författare, artist och filosof skulle försvinna från jordens yta, hade det inte spelat ett dyft för mänskligheten; kultur hade skapats ändå, om än en fundamentalt annorlunda sådan.

I det extrema fallet där varenda ingenjör hade försvunnit, skulle mänskligheten förfalla inom något år.

Amanda sa...

Det finns ingen motsättning mellan kultur och "forskning och utveckling".

Jag (eller vi?!) tror inte att kultur kommer givet ovanifrån likt himmelsk manna. Detta eftersom jag försörjer mig genom att arbeta med kultur.

Att du över huvud taget kan skriva svenska har med kultur att göra.

Men du, om allt är kultur faller inte hela din argumentation då?

Och en fråga till: Är detta möjligtvis ett timbrotrollinlägg copy-pasteat till alla SN-kritiska bloggar länkade hos DN/SvD?

Amanda sa...

Och om du mot förmodan skulle komma tillbaka hit, Perry: Det här är väl något för dig?

http://www.robotpartiet.se