söndag 19 oktober 2008

The Redneck Whisperer


Ända sedan Karl Rove förälskade sig i George W. Bush mot slutet av 1970-talet har han deltagit i republikanska valkampanjer på ett eller annat sätt. Sedan 1990-talet omgärdas hans inblandning också av rykten om "whisper campaigns".

Till exempel ska han i den kampanj som gjorde W till guvernör i Texas 1994 ha spridit rykten om att demokraternas kandidat Ann Richards var lesbisk, något som inte gick hem så väl i sydstaten. Detta ska han bland annat ha åstadkommit genom subtila "valundersökningar" med frågor till väljarna om huruvida det skulle vara mer eller mindre troligt att de skulle rösta på Richards om de hade fått veta att hennes stab mestadels bestod av lesbianer.

Nuförtiden är John McCain och W såta vänner, men när de båda kämpade om posten som republikansk presidentkandidat år 2000 dök ett underligt rykte om att McCain hade ett svart kärleksbarn plötsligt upp i sydstaterna. Som en löpeld spred det sig via anonyma flyers på bilar utanför kyrkorna på valdagen, och via människor som ringde in till radions talkshower. Att McCains barn var adopterat från moder Teresas barnhem var det däremot få som tog sig tid att ta reda på. Medierna tycker fortfarande synd om McCain på grund av den hemska ryktesspridningen, men verkar ha glömt att W:s läger och framför allt Karl Rove pekades ut som källan.

Tidigare under 2008 års presidentval har det rapporterats att till och med Rove och McCain nu är polare, och träffas bakom lyckta dörrar. Samt att McCain numera använder sig av Roves lärjunge Steven Schmidt i sin kampanj. Vilket gör en lite misstänksam över att Rove nu kritiserar McCains kampanj för att vara för "hårdför". För öppet hårdför, kanske? Viskade rykten riskerar ju inte att slå tillbaka på den anonyma källan, på samma sätt som öppet negativa kampanjannonser fläckar ned även den smutskastande kandidaten.

Barack Obamas stab verkar i vilket fall som helst vara väl förbereda på möjliga viskade rykten. Genom att lyfta upp dem i det offentliga och samtidigt bemöta dem hoppas de förekomma republikanernas gossip girls.

Om nu inte allt det här i sig är en stor "whisper campaign" om Rove? Vad som däremot är hundra procent säkert är att han i Oliver Stones dramatisering av W:s presidentskap gestaltas av Toby Jones, som annars är mest känd för att ha gett röst åt Dobby the House Elf i Harry Potter-filmerna.

Inga kommentarer: