onsdag 18 december 2013

Julkalendern #18“At the corner, the lights of a diner flickered with large neon words: SUPPORT OUR TROOPS. The first two letters of TROOPS failed to light. Christmas shoppers stalked the streets, huddled under black cloaks rimmed with fur. As I came to Ninth Avenue, there was a silent commotion along a stand of trees just one block to the south, on Thirty-third, where I saw pamphlets opposing the war fluttering in the wind like a flock taking sudden flight."

New York är en av de städer som den här bokens (anti)hjälte Julius driver omkring i, Bryssel en annan. Krig är ett av romanens teman, och även den mångtydiga titeln kan tolkas som en krigsterm. Vad innebär begreppet i titeln enligt Haagkonventionerna?

Tävlingsreglerna hittar ni här.

13 kommentarer:

Linnéa sa...

Öppen stad (open city) betyder enligt Haagkonventionen att en stad öppnar sig för fienden. Dvs doesn't put up a fight. Detta för att skydda civila, byggnader osv. Meningen är då att fienden inte ska bomba staden utan bara marschera in.

Jag lär mig så mycket av denna julkalender!

Per sa...

En öppen stad (open city) är enligt Haagkonventionerna en stad eller plats som inte försvaras och alltså är fri att ockupera. Det innebär också att den anfallande parten inte har rätt anfalla/bomba/beskjuta staden eftersom det i så fall skulle vara ett krigsbrott.

/Per W

Aina sa...

Alltså Google Books har verkligen gjort det här lite för lätt. Boken är Open City av Teju Cole. En Öppen stad i en krigssituation är en stad som styret i landet går ut med att de inte kommer försvara vilket leder till att "fienden" inte heller behöver anfalla den utan bara kan marschera in. Det gör man när man anser att slaget redan är förlorat och vill skona staden och dess invånare från anfall.

/Aina

Lisa sa...

Vilka spännande saker man lär sig av ert julquiz! I krig är en 'open city', eller en öppen stad, en stad som man medvetet inte försvarar, och som anfallande styrkor i teorin alltså inte ska attackera.

Sofia sa...

Om det är krig kan en stad lämna sina "grindar" öppna vid ett anfall = ge upp utan motstånd. /WWBD-Sofia

Unknown sa...

Innebörden av öppen stad är enligt Haagkonventionerna att en stad i krigstid vid ett befarat fientligt anfall inte ämnar försvara sig utan lämnar stadsportarna öppna för fiendens styrkor att besätta staden utan strid.

Terry sa...

Open city betyder att ett land i militärkonflikt/krig ger upp hoppet om en stad, lägger ner alla vapen och överger alla försvarsambitioner gällande den staden.
Då förväntas fienden knata in snällt och ta över, och inte döda folk, eller bomba loss och ha sig. Målet är att bespara civilibefolkningen ett slag mitt i sin stad.

Enligt mina google skillz, iallafall.

S. sa...

"att en stad i krigstid vid ett befarat fientligt anfall inte ämnar försvara sig utan lämnar stadsportarna öppna för fiendens styrkor att besätta staden utan strid"

Unknown sa...

Innebörden i Haagkonvention om "öppen stad" är att en stad i krigstid vid ett befarat fientligt anfall inte ämnar försvara sig utan lämnar stadsportarna öppna för fiendens styrkor att besätta staden utan strid.

Unknown sa...

Att en stad i krigstid, vid ett befarat fientligt anfall, inte försvarar sig utan lämnar stadsportarna öppna för fiendens styrkor att besätta staden utan strid.

johanna sa...

Det innebär att staden som utlyses som en "open city" har övergett sitt försvar (för att skydda civila och betydelsefulla byggnader).

Jools Baddy sa...

Open City - Öppen stad - innebär enligt Haagkonventionerna att en stad i krigstid vid ett befarat fientligt anfall inte ämnar försvara sig utan lämnar stadsportarna öppna för fiendens styrkar att besätta staden utan strid.

Robert sa...

"Att en stad i krigstid vid ett befarat fientligt anfall inte ämnar försvara sig utan lämnar stadsportarna öppna för fiendens styrkor att besätta staden utan strid. Detta har hänt många gånger i krigshistorien när man insett att det är meningslöst att försvara sig mot en överlägsen fiende och att man vill skona staden mot onödig förstörelse. Likaså får en oförsvarad stad som saknar typiska militära mål inte anfallas eller bombas."