onsdag 19 november 2008

Femton gastar på död mans kista, yo-ho och en flaska med rom.

Min senaste faschination är pirater. Riktiga pirater. Inte Disney-pirater eller vägpirater utan det faktum att det faktiskt finns sjörövare som med snabba båtar kör ikapp lastfartyg och med enterhakar och repstegar bordar och kapar fartygen.

Det finns olika sätt att skydda sig mot pirater, ICC (som anti-piratbyrån fast på riktigt) rekommenderar att man på sitt fartyg installerar ett stort elstängstel som ger stötar på 9000 volt om man försöker borda skeppet. Hamnar man under attack ska man styra mot vågorna och försöka skapa så mycket sjö som möjligt för det bli av förklarliga skäl svårare att lägga piratskeppet intill fartyget i hög sjö. Dessutom är det bra att installera ett satelitbaserat spårningssytem (kommer i diskret förpackning!) så att rederiet kan hitta en, om man skulle bli kapad.

Jag och DJ Füzzball föreslår att istället för att välja Suezkanalen utnyttja att jorden är rund och välja Panamakanalen (ett land, en stad, en hatt) eller utnyttja växthuseffekten och välja nordostpassagen.

Lite piratfakta:
- Ordet pirat kommer från grekiskans piera, 'försöka' el. 'angripa'
- Andra namn för sjörövare: buckanjär, kapare, korsar
- Till 1856 kunde man vara statligt sanktionerad kapare, om man hade ett kaparbrev och bara anföll fiendenationers handelsskepp.
- Många piratskepp hade egna sjukförsäkringar för sin besättning där de som skadades fick ersättning.
- I stockholms skärgård finns det flera vikar där pirater gömde sig och utgick ifrån när de anföll handelsfartyg på väg in till Stockholm. En fick jag och T använda som nödhamn en natt för några år sedan när vinden vänt och vi blivit tvugna att segla till en ny natthamn klockan tre på natten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ett annat effektiv sätt känt sedan antiken är "greek fire" d v s ovälkomna fartyg möts med eldkastare.

Amanda sa...

Jag visste inte att det fanns eldkastare under antiken. Eller, man kanske använde dresserade drakar?