tisdag 25 november 2008

Läst i tidningen.

Här skriver Elise om indiskt litteratur.

Och hos Magdalena Ribbing år återigen frågan om vegetarianer på tapeten. Jag tror att det är en generationsfråga, jag har aldrig varit med om att folk som är tjugo-någonting tycker att det är konstigt med vegetarianer, medan sextiofemplussare ibland kan bli så oerhört provocerande bara av tanken på att inte få använda samma stekspade till kött som till det vegetariska. Då handlar det knappast om att man gör det mycket svårare för någon annan utan mitt val av föda tas som kritik. Vilket ju är löjligt, jag beställer inte vegetarisk mat på t.ex. flygplan för att kritisera mina medresenärer och i och med det behöva diskutera lejonen och deras matvanor en hel flight.

Och vill man inte bjuda vegetarianer så slipper man faktiskt. Om man tycker att det är mer besvär än vad gästen är trevlig behöver man ju inte bjuda den.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmm...du har rätt - det är säkert en generationsfråga. När man blir äldre så inser man att det är nog med arbete att ordna en fest eller middag utan att gästerna skall behöva sätta sig och sina behov i främsta rummet. Om du går på fest hos någon kompis så fokusera på att ha roligt i stället för att klaga på maten...

Amanda sa...

Men man inser tydligen inte att inbjudaren och dess behov inte alltid heller kommer i första rummet?

Bjud inte vegetarianer då, om det är så mycket jobb! Det ska väl knappast vara en plåga för dina gäster heller? Om du inte vill att dina gäster ska ha trevligt, varför har du fest då?

Anonym sa...

Vegetarianer är ju självfallet inte besvärliga att ha på fest - inte förrän de med gälla röster känner sig tvingade att ge utlopp för sin indignation över att världen inte anpassar sig till dem. Som sagt, mindre självupptagenhet och mer fokus på att ta en fest för vad det är: ett tillfälle att ha kul.

Amanda sa...

Ah, Gud dömer inte vegetarianen, det är bara handlingen som är syndig.

Dåså.

Elise sa...

Eh, "gästerna skall behöva sätta sig och sina behov i främsta rummet"... jag trodde att det var lite poängen med att ha en fest?

Jag har kompisar som är laktosintoleranta eller allergiska mot diverse saker... ska jag strunta i att erbjuda alternativ för dem bara för att de inte ska sätta sig själva i främsta rummet?

Anonym sa...

Jag tycker att lik är mums.

Anonym sa...

Slakta alla vegetarianer så att vi andra får kött...

Anonym sa...

Förstår verkligen inte varför folk kallar sig vegetariander när de, som Ribbings frågare, äter fisk (=djur) och skalDJUR.

Anonym sa...

Inte för att jag är en iller men kan inte alla bara vara vänner?

Gealach sa...

Jag tror också att det är en generationsfråga, idag är det så vanligt att folk avstår från kött, men "förr" var det ju mer ovabligt.

Sedan har vi ju de (både äldre och yngre) som förknippar alla vegetarianer med sådana som bränner mjölkbilar och släpper ut minkar på E4:an.

Anonym sa...

Wow! Jag är 56 år gammal och jag älskar vegetarianer, veganer, nötintoleranta, glutenintoleranta och laktosintoleranta samt alla som har någon "matintolerans". De ger mig nämligen möjlighet att imponera med rätter gjorda för just dem. Bäst är när man bjuder in massor av vänner och har gjort en buffé där alla kan äta av minst fyra rätter utan att behöva skickas till sjukhus, tulla på sin moral, känna att de äter osunt eller klimatvedervärdigt.

Men det är jag! Jag är en riktig sucker (läs: hora) när det gäller beröm.

En annan sak jag älskar är att fixa semlor av olika sorter så att "alla" kan få "sin".

Agneta