måndag 7 november 2011

Om trafikanter, igen

DN skriver idag om cyklisters oförmåga att använda lyse och reflexer. "När folk sätter sig på cykeln överger många efterlevnaden av trafikregler." Vad extremt få verkar veta är också att det är olagligt att som cyklist ha blinkande ljus. Blinkande ljus är för utryckningsfordon! Trafikverkets guide för cyklister finns här.

Och alla som är gångtrafikanter bör veta att ni inte syns utan reflexer. Nej, det hjälper inte att ni bara rör er i innerstan där det finns lampor, ni måste ha reflexer. Nej, ni har inte själva kontroll över trafiken och kan väja för alla bilar, ni kan få grönt ljus att gå över gatan samtidigt som svängande bilar får grönt och hur ska de väja för er om ni inte syns?

Och alla bilister, är ni så jävla lata att ni inte orkar använda blinkers? Really?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Notera dock att man får ha blinkande baklyse. Citerat från din länk:

"Baklyktan ska visa rött ljus och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Den får ha blinkande ljus om blinkfrekvensen är minst 200 blinkningar/minut."

Amanda sa...

Ja, men den ska blinka så snabbt att det i praktiken inte ser ut som blinkande ljus (minst ca 2,5 blinkning per sek). Alla som köper cykelljus med olika inställningar där en är fast ljus och en är blinkande ska använda det fasta skenet.

Men det är ju inte lika festligt som att cykla runt i sitt eget lilla disco, förstås.