torsdag 6 december 2012

I snöns spår

Sedan snön började falla  på allvar över Mälardalen florerar ett skämt på facebook. Jag tycker att det är ganska roligt.


Är det så att jag inte förstår ironin? Jo då, jag förstår den. Men jag tycker att det vänliga budskapet i kombination med det råa hånet skapar ljuv komik. Dessutom gillar jag tanken på en armé av norrbottningar på bandvagnar och snöskotrar som samfällt vrålar "Till undsättning!".

Uppenbarligen tycker inte alla i Stockholmsområdet att det är roligt. Dessa krafter har samlat sig till ett svar:


Jag upphör aldrig att förvånas över ilskan som riktas mellan olika delar av landet. Eller. Jag kan förstå en väl underbygd kritik av hur eftersatt (till exempel) landsbygden i Norrland är. Hur storstadscentrerad politiken är. Det fattar jag. Det jag inte fattar är det jag ibland mött när folk tycker att allt man säger om sin hemort (Stockholmsområdet) uppfattas som översitteri. Jag brukar ofta specificera vilken förort jag kommer från när jag folk undrar var jag har växt upp. "Fisksätra, utanför Stockholm." Jag har stött på människor som tror att jag säger det för att jag vill säga att jag kommer från STOCKHOLM *tadaa*, medan jag tycker att det känns ganska oförskämt att folk ska känna till en ganska liten förort. Alltså, likt folk i byar i hela landet, förtydligar jag genom att nämna en större, närliggande ort.

Anyhow, jag kan som sagt ändå ha förståelse för Stockholmsirrin. Däremot stockholmare som känner helig vrede på grund av den? När de inte blir attackerade personligen? Luktar lite för mycket män som blir ilskna när man pratar om patriarkatet.

5 kommentarer:

Amanda sa...

Haha, men alltså hur många bandvagnar finns i Norrland, 7?

Eversor sa...

Åååh, det är så lite självdistans i den där svarsbilden så det går inte ens att mäta. Älskar INDIGNATIONEN. Älskar att det FAKTISKT är mycket FLER vägar här. TÄNK.

Terese Is, fd skoterförare sa...

Hejar på dig Lisa!
Möter alltför ofta (förlåt på förhand, men jag kan inte låta bli) fjollträskare som är helt oförstående när man inte känner till precis varje liten gata i den där stan. För att inte tala om "tullarna"! Jämt talas det om dessa tullar - lite som isväggen i GoT - vad f*n handlar det om?

Amanda sa...

Jag vill föra till protokollet att Lisa alltså inte bor i Stockholm utan sällar sig till 08-basharna från norr. Så att det inte föreligger några oklarheter

Lisa sa...

Jag känner att jag går fri från alla anklagelser, på ett utmärkt behagligt sätt: en fjollträskare som flytt norrut. Sedan hittar jag ingenstans, någonstans. Mycket praktiskt.