lördag 22 december 2012

Julkalendern #22

"Också det till synes omöjliga och outhärdliga kan förvandlas till vana. Kriget hade pågått i mer än två år, stelnat i löpgravarnas formationer.
   Nu väntade den tredje krigsjulen. Också de länder som inte drabbats direkt av kriget började känna en tilltagande krigströtthet. Telegrammen om segrar och nederlag förmådde inte engagera som förr.
   Stockholmarna kunde få en vag föreställning om hur en stor del av Europas ungdom levde genom att mot entré bese de skyttegravar som grävts intill Rosendal på Djurgåden. Bristen på matvaror blev allt mera kännbar i staden. Till den fattigare befolkningen utdelades livsmedelskort men när kvinnorna stått i kö i timmar för att köpa ut på korten kunde de mötas av beskedet att varorna de köat för var utsålda. Man föbannade grossisterna - nu tjänade de rika på att exportera kött och fisk och smör. Det började också bli ont om brödsäd. Och sockerbristen medförde att husmödrarna inte kunnat safta och sylta som vanligt. De varor som gick att köpa steg oerhört i pris.
   Lagren minskade, köerna växte. Men nu skulle man väl ändå försöka fira jul så gott man kunde."

Trots armodet firas såklart jul hemma hos Emelie. Vi söker bokens titel.

5 kommentarer:

Linnéa sa...

I en förvandlad stad (Fogelström)

Lisas Lisa sa...

Det är ju Fogelström! Med mycket kackigt internet fick jag istället leta i böckerna, och mycket riktigt: I Minns du den stad firas den tredje krigsjulen. Åh, Emelie...

Robert sa...

Minns du den stad!

S. sa...

Det är Stockholm och Emelie, så jag tror Stad-serien. Jag tror också att kriget är första världskriget så det brode vara "Minns du den stad".

M. Idberg sa...

Minns du den stad (Per Anders Fogelström)